Bahan (A)
100gm tepung gandum
140gm gula kastor
50gm tepung jagung
1 camb ovalate
1/2 camt backing powder
6 biji telur ( asingkan 3 biji putih telur)
Bahan (B)
2 camb mentega(dicairkan)
45gm susu cair ( bagusnya pakai susu dlm kotak)
1 camb cream Cheese
Cara2nya
- Pukul putih hingga kembang dan gebu. Ketepikan.
- Pukul tepung2, gula, ovalate dan telur yg lebih di dalam mangkuk pengadun yang lain hingga pekat.
- Kemudian barulah masukkan putih telur tadi dan pukul sebentar hingga rata
- Masukkan pula bahan (B) dan pukul hingga sebati. Nota: jangan pukul terlalu lama kerana ditakuti adunan menjadi bentan.
- Boleh di masukkan ke dalam loyang ( yang telah di sapu mentega dan dilapis dengan kertas minyak kemudian disapu dengan mentega lagi). Dibakar dengan suhu kepanasan180 sehingga kalau dicucuk dengan lidi tidak melekat.
Bahan topping (cream cheese)
125gm cream Cheese
375gm susu segar (bagusnya pakai susu dlm kotak)
35gm gula
40gm tepung jagung
Cheese chedar (diparut)
Cara2nya
- Masukkan susu, gula, dan tepung jagung kedalam periuk. Panaskan dan gaul selalu hingga pekat. Tutup api dan angkat daripada dapur, masukkan cream cheese dan gaul hingga rata.
- Sapukan diatas kek dan taburkan dengan Cheese chedar di atasnya. Boleh di hidangkan. Sedap~~~
No comments:
Post a Comment