Monday, August 15, 2016

Be to the Ge to the Dil - Begedil.... Daging!!!!!

Assalamualikum blogger2 serta pembaca sekalian.... Ape khaboooooooooo?!!! It's been a while.... Lama juga tak share2 resepi ni kan.... rindu yang teramat sangat!!!!! Ok loh tak payah nak banyak cakap lagi... Today i will tell you how to make a very delicious wow and nyummy Begedil. So.... Let's try it now!



Bahan2nya (#agak2):

Ubi Kentang (gaul dengan garam - goreng hingga masak - dilenyek)
Daging Kisar (masak tanpa direbus dengan sedikit garam, gula & blackpepper)
Daun bawang (hiris halus)
Daun sup (hiris halus)
Bawang besar (1saja - potong dadu)
Bawang goreng (ready made)
Garam
Gula
Maggi Secukup Rasa
Black dan White pepper
Sebiji kuning telur

Bahan salut menyalut:

Telur (dipukul dengan sedikit garam)


Cara2nya:

- campur semua bahan adunan kecuali kuning telur. Rasa masin manis adunan tu dulu sebelum masukkan kuning telur

- Selepas letak kuning telur tu, bulat2 kan ikut suka hati anda, besar bola ping pong ke bola sepak ke bola boling ker. Suka hati lah pastinya.

- Panaskan minyak diatas dapur dengan api yang sederhana. Salut begedil yang sudah dibentukkan kedalam bahan salutan. Goreng hingga keemas - emasan.

- Sedia untuk di ngap. Selamat mencuba.


*Notes - proportion bagi kentang dengan daging ialah 2 : 1*


No comments:

Post a Comment