Tuesday, December 16, 2014

Resepi:- Biskut Brownies

Kebanyakkan biskut mempunyai citarasa yang agak sama dan mudah diingati akan rasanya itu dan ada juga biskut yang sukar untuk di olahkan bagaimana rasanya itu. Biskut juga adalah suatu makanan snek yang disukai kanak - kanak sejak dari dulu lagi. Biskut Brownies mempunyai rasa yang amat sama dengan Kek Brownies. Kalau curious, try it now! So nyummy!



Hidangan untuk :- 6 - 7 orang

Bahan A (diayak) :-
100 gm Tepung Gandum
100 gm Tepung Beras
100 gm Tepung Ubi
2 camb serbuk Koko

Bahan B :-
250 gm Mentega
100 gm Gula Aising

Hiasan :-
Coklat putih yang dicairkan
Badam hancur

Caranya :-
- Pukul mentega dan gula aising didalam satu bekas hingga kembang
- Kemudian masukkan Bahan(A) dan uli hingga menjadi doh yang lembik.
- Bentuk mengikut citarasa tersendiri (sebagai contoh diatas) dan bakar selama 10 - 15 min dengan suhu 150'C / 180'c
- Apabila biskut sejuk, boleh dihias dengan coklat putih (yang dicairkan secara double boiler) dan taburkan kacang badam yg hancur.
- Bila coklat sudah menjadi keras, boleh disimpan didalam container kedap udara.

*Perbezaan diantara biskut yang sudah masak dan biskut yang belum masak, tidak banyak perbezaan. Oleh sebab itu kita mesti pandai mengagak jangka masa biskut itu boleh masak. Tidak rugi mencuba. 

3 comments:

  1. macam sanang saja membuat ni... bila kau kan tulis cerpen mu ah?

    ReplyDelete
  2. udah jua... baru bahagian 1... bahagian 2 in process

    ReplyDelete
  3. btw memang sanang buat biskut ni... so easy and simple

    ReplyDelete