Hidangan untuk :- 6 - 7 orang
Bahan A (diayak) :-
100 gm Tepung Gandum
100 gm Tepung Beras
100 gm Tepung Ubi
2 camb serbuk Koko
Bahan B :-
250 gm Mentega
100 gm Gula Aising
Hiasan :-
Coklat putih yang dicairkan
Badam hancur
Caranya :-
- Pukul mentega dan gula aising didalam satu bekas hingga kembang
- Kemudian masukkan Bahan(A) dan uli hingga menjadi doh yang lembik.
- Bentuk mengikut citarasa tersendiri (sebagai contoh diatas) dan bakar selama 10 - 15 min dengan suhu 150'C / 180'c
- Apabila biskut sejuk, boleh dihias dengan coklat putih (yang dicairkan secara double boiler) dan taburkan kacang badam yg hancur.
- Bila coklat sudah menjadi keras, boleh disimpan didalam container kedap udara.
*Perbezaan diantara biskut yang sudah masak dan biskut yang belum masak, tidak banyak perbezaan. Oleh sebab itu kita mesti pandai mengagak jangka masa biskut itu boleh masak. Tidak rugi mencuba.
*Perbezaan diantara biskut yang sudah masak dan biskut yang belum masak, tidak banyak perbezaan. Oleh sebab itu kita mesti pandai mengagak jangka masa biskut itu boleh masak. Tidak rugi mencuba.
macam sanang saja membuat ni... bila kau kan tulis cerpen mu ah?
ReplyDeleteudah jua... baru bahagian 1... bahagian 2 in process
ReplyDeletebtw memang sanang buat biskut ni... so easy and simple
ReplyDelete