Friday, January 9, 2015

Resepi :- Tart Cheese Blueberry Resepi Bonda

Assalamualaikum semua... Apa khabar? Hari ini Aisyh ingin mengongsikan sebuah resepi. Resepi ini adalah resepi yang awal sekali Aisyh pelajari dari bonda ketika Aisyh berumur 10 tahun dan resepi ini jugak sudah tertulis difikiran Aisyh dan takkan Aisyh lupakan. Cara membuat tart ini sungguh senang sekali. Rasanya yang amat lembut, creamy dan masam - masam manis itu memberikan keindahan didalam mulut kita ketika memakannya. So lets go! Try it now!



Hidangan untuk : - 7 orang

KULIT TART

Bahan - bahannya:-
400 gm tepung gandum (diayak)
180 gm gula aising
180 gm mentega
1 camb tepung susu
1 biji telur

Caranya:-
- Masukkan telur, gula aising, mentega dan susu tepung kedalam mangkuk mengadun dan adun hingga sebati.
- Kemudian, masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit kedalam adunan tadi dan adun hingga menjadi doh.
- Masukkan lebih kurang satu camb doh tart tadi kedalam setiap acuan tart dan bentukkan seperti bentuk dibawah
.

- Bakar tart dengan suhu kepanasan 150 - 180'C hingga warna tart keemas - emasan.
- Keluarkan dan biarkan sejuk mengikut suhu bilik. Keluarkan dari acuan dan boleh disimpankan didalam bekas kedap udara jika tidak digunakan.

INTI TART.

Bahan - bahannya :-
1 buku cheese philadelphia (Ada berjual di kedai - kedai yang berdekatan)
40 gm gula aising
20 gm mentega
3 camb whipping cream\(kalau tak ada pun tak apa)
1 biji telur
Jam Blueberry secukupnya.

Caranya:-
- Masukkan cheese, gula aising, mentega dan telur kedalam bekas mengadun dan pukul atau adun hingga sebati dan creamy.
- Kemudian masukkan whipping cream dan gaul hingga sebati. Boleh digunakan.

Cara menyiapkan tart.
- Masukkan kira - kira sesenduk jam bluebery kedalam paiping beg yang bersaiz kecil dan ketepikan.
- Gunakan paiping yang bersaiz besar dan masukkan inti cheese tadi dan ketepikan.
- Mula - mula sekali paipkan jam blueberry kedalam setiap kulit tart kira - kira 1/2 camt.
- Kemudian, paipkan inti cheese ke atas jam blueberry tadi hingga hendak memenuhi kulit tart tersebut.
- Boleh dibakar pada suhu kepanasan 150'C hingga inti cheese agak menggelembung(jangan biarkan ia sampai pecah).
- Boleh diangkat dan dihidangkan.



No comments:

Post a Comment