Hidangan untuk : - 7 orang
KULIT TART
Bahan - bahannya:-
400 gm tepung gandum (diayak)
180 gm gula aising
180 gm mentega
1 camb tepung susu
1 biji telur
Caranya:-
- Masukkan telur, gula aising, mentega dan susu tepung kedalam mangkuk mengadun dan adun hingga sebati.
- Kemudian, masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit kedalam adunan tadi dan adun hingga menjadi doh.
- Masukkan lebih kurang satu camb doh tart tadi kedalam setiap acuan tart dan bentukkan seperti bentuk dibawah
.
- Bakar tart dengan suhu kepanasan 150 - 180'C hingga warna tart keemas - emasan.
- Keluarkan dan biarkan sejuk mengikut suhu bilik. Keluarkan dari acuan dan boleh disimpankan didalam bekas kedap udara jika tidak digunakan.
INTI TART.
Bahan - bahannya :-
1 buku cheese philadelphia (Ada berjual di kedai - kedai yang berdekatan)
40 gm gula aising
20 gm mentega
3 camb whipping cream\(kalau tak ada pun tak apa)
1 biji telur
Jam Blueberry secukupnya.
Caranya:-
- Masukkan cheese, gula aising, mentega dan telur kedalam bekas mengadun dan pukul atau adun hingga sebati dan creamy.
- Kemudian masukkan whipping cream dan gaul hingga sebati. Boleh digunakan.
Cara menyiapkan tart.
- Masukkan kira - kira sesenduk jam bluebery kedalam paiping beg yang bersaiz kecil dan ketepikan.
- Gunakan paiping yang bersaiz besar dan masukkan inti cheese tadi dan ketepikan.
- Mula - mula sekali paipkan jam blueberry kedalam setiap kulit tart kira - kira 1/2 camt.
- Kemudian, paipkan inti cheese ke atas jam blueberry tadi hingga hendak memenuhi kulit tart tersebut.
- Boleh dibakar pada suhu kepanasan 150'C hingga inti cheese agak menggelembung(jangan biarkan ia sampai pecah).
- Boleh diangkat dan dihidangkan.
No comments:
Post a Comment